Main Menu of NCERT Solution

N O T I C E:

Hey, guys, I will deliver if anyone needs notes, a worksheet, a solution for the chapter, MCQ, and whatever they like. immediately. Thanks. cONTACT ME @ +91-8800304018(W)

Friday, November 29, 2024

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 8 - “How Do Organisms Reproduce?” by Farrukh

 


NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 8 - “How Do Organisms Reproduce?” by Farrukh

 Answer The Following Question.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 8 Intext Questions

 1. What is the importance of DNA copying in reproduction?

Answer: 

DNA (Deoxyribonucleic corrosive) is the hereditary material found in the chromosomes, which are available in the core of a cell. The DNA is the data site for making proteins and every particular sort of protein prompts a particular kind of body plan.
Accordingly, the DNA particle decides the body plan of a person. Thusly, it very well may be presumed that the DNA gets moved from guardians to offsprings and makes them seem to be comparable.

Anyone wants the solutions of their questions on demand then you are on the right place. Contact on 91-8800304018(W)

2. Why is variation beneficial to the species but not necessarily for the individual?

Answer: 

Varieties are valuable for the endurance of species in changed climate circumstances. If a populace of recreating life form were fit to a specific specialty and on the off chance that the specialty is radically modified the populace could be cleared out. In any case, a few varieties are available a few animal groups will get by. In this manner, variety is helpful to species yet not the person.

3. How does binary fission differ from multiple fissions?

Answer: 

Difference between binary fission and multiple fission :

Binary fission

Multiple fission

Splitting Of unicellular organisms like amoeba into nvo equal halves during cell division is termed binary fission.

Division Of single-celled organisms such as malarial parasites into many daughter cells simultaneously is termed multiple fission.

 4. How will an organism be benefited if it reproduces through spores?

Answer: 

The spores are covered by thick walls that protect them until they come into contact with suitable moist surface and can begin to grow.

5. Can you think of reasons why more complex organism cannot give rise to new individuals through regeneration?

Answer: 

Basic creatures, for example, Hydra and Planaria are equipped to deliver new people through recovery. The recovery course includes the development of new organic entities from its body parts. Basic creatures can use this technique for proliferation as their whole body is made of a comparative sort of cells in which any piece of their body can be shaped by development and advancement. Notwithstanding, complex life forms have an organ-framework level of association. All the organ frameworks of their body cooperate as an interconnected unit. They can recover their lost body parts like skin, muscles, blood, and so on. In any case, they can't bring about new people through recovery. 6. Why is vegetative propagation practiced for growing some types of plants?

Answer: 

(i) Plants raised by vegetative propagation can bear flower and fruits earlier than those produced from seeds.

(ii) Such methods also make possible the propagation of plants such as banana, orange, rose and jasmine that have lost the capacity to produce seeds.

(iii) All plants produced by this method are genetically similar enough to the parent plant to have its all characteristics.

7. Why is DNA coping essential part of the process of reproduction?

Answer: 

DNA contains information for the inheritance of features from parents to next generation. DNA present in the nucleus of cells are the information source for making proteins. If information is different, different proteins will be made which leads to altered body design.

8. How is the process of pollination different from fertilization?

Answer: 

The distinction between pollination and fertilization:

Pollination

Fertilisation

Pollination refers to the process of transfer of pollen grains from anther to stigma of flower.

Fertilisation refers to fusion of male and female gamete to form a zygote.

 9. What is the role of the seminal vesicles and the prostate gland?

Answer: 

Secretions of seminal vesicles and prostate gland provide fluid medium to sperm to move and also provide nutrition to them.

10. What are the changes seen in girls at the time of puberty?

Answer: 

During puberty breast size begins to increase with darkening of the skin of the nipples at the tip of breasts. Also, girls begin to menstruate at around this time.

11. How does the embryo get nourishment inside the mother’s body?

Answer: 

The undeveloped organism creates inside the mother's body for around nine months. Inside the uterus, the external tissue encompassing the undeveloped organism creates finger-like projections called villi. These villi are encircled by uterine tissue and maternal blood. They give a huge surface region to trade of oxygen and supplements. Likewise, there is an exceptional tissue called placenta, which is implanted in the uterine wall. The incipient organism gets the oxygen and supplements from the mother's blood by means of the placenta. The waste materials created by the undeveloped organism are likewise taken out through the placenta.

12. If a woman is using a Copper-T, will it help in protecting her from sexually transmitted diseases?

Answer: 

Copper-T cannot protect the woman from acquiring sexually transmitted diseases. It will protect her from only unwanted pregnancy.

13. Asexual reproduction takes place through budding in

(a) Amoeba

(b) Yeast

(c) Plasmodium

(d) Leishmania.

Answer: (b) Yeast

14. Which of the following is not a part of female reproductive system in human beings?

(a) Ovary

(b) Uterus

(c) Vas deferens

(d) Fallopian tube

Answer: (c) Vas deferens

15. The anther contains

(a) Sepals

(b) Ovules

(c) Carpel

(d) Pollen grains.

Answer: (d) Pollen grains.

16. What are the advantages of sexual reproduction over asexual reproduction?

Answer: 

Sexual reproduction leads to variation due to the recombination of genetic material DNA. These variations are essential for survival of species. On the contrary, asexual reproduction does not bring about variations.

17. What are the functions performed by the testis in human beings?

Answer: 

In human beings, testes perform dual function:

(i) Production of sperms

(ii) Secretion of male hormone testosterone.

18. Why does menstruation occurs.

Answer: 

When in human female if the egg is not fertilized, it lives for about one day. Since the ovary releases one egg every month, the uterus also prepares itself every month to receive a fertilized egg. Thus, its lining becomes thick and spongy. This would be required for nourishing the embryo if had fertilized. However, this lining is not required any longer. So, the lining slowly breaks and comes out through the vagina as blood and mucous. This cycle takes roughly every month and is known as menstruation.

19. Draw a labeled diagram of the longitudinal section of a flower.

Answer: 


20. What are the different methods of contraception?

Answer: 

The contraceptive methods can be broadly divided into the following types:

·      Natural method— It involves avoiding the chances of meeting of sperms and ovum. In this method, the sexual act is avoided from day 10th to the 17th of the menstrual cycle because during this period, ovulation is expected and therefore, the chances of fertilization are very high.

·      Barrier method In this method, the fertilization of ovum and sperm is prevented with the help of barriers. Barriers are available for both males and females. Condoms are barriers made of thin rubber that are used to cover penis in males and the vagina in females.

·      Oral contraceptives In this method, tablets or drugs are taken orally. These contain small doses of hormones that prevent the release of eggs and thus fertilization cannot occur.

·      Implants and surgical methods Contraceptive devices such as the loop or Copper-T are placed in uterus to prevent pregnancy.

Note:

Some surgical methods can also be used to block the gamete transfer. It includes the blocking of vas deferens to prevent the transfer of sperms known as vasectomy. Similarly, fallopian tubes of the female can be blocked so that the egg will not reach the uterus known as tubectomy.

21. How are the modes of reproduction different in unicellular and multicellular organism?

Answer: 

In unicellular organisms, cell division, or fusion leads to the creation of new individuals. In multicellular organisms with simple body organization budding, fragmentation may work but in complex multicellular organisms only sexual reproduction takes place.

22. How does reproduction help in providing stability to populations of species?

Answer: 

The consistency of DNA copying during reproduction is important for the maintenance of body design features that allow the organism to use a particular niche. Reproduction is, therefore, linked to the stability to populations of species.

23. What could be the reasons for adopting contraceptive methods?

Answer: 

The sexual act always has the potential to lead to pregnancy. Pregnancy will make major demands on the body and the mind of the woman and if she is not ready for it, her health will adversely affected. Therefore, adopting contraceptive methods are essential. Some contraceptive methods like condom also prevent spread of STDs and lethal diseases like HIV-AIDS.

===================

Share, Likes & Comment

=================== 

No comments:

Post a Comment