Main Menu of NCERT Solution

N O T I C E:

Hey, guys, I will deliver if anyone needs notes, a worksheet, a solution for the chapter, MCQ, and whatever they like. immediately. Thanks. cONTACT ME @ +91-8800304018(W)

Wednesday, June 19, 2024

Microorganism: Freind and Foe Chap-2 Class:8 NCERT

 





NCERT Solutions for Class 8 Science

Chapter 2, Microorganisms: Friend and Foe

June 20, 2024, by Md. Farrukh Asif

  Brief Introduction:

·         Those living organisms around us that we cannot be seen with the naked eyes are called

microorganisms or microbes.

·         Some of these can be seen with a magnifying glass while some cannot be seen without the help of a microscope. That is why these are called microorganisms or microbes.

Microorganisms:

Microorganisms are classified into four major groups. These groups are

Bacteria, Fungi, Protozoa and some Algae.

Click the below links to know more……

CROP PRODUCTION AND AND MANAGEMENT Chap-1

Microorganism: Freind and Foe Chap-2

Coal and Petroleum  Chap-3

Combustion and Flame  Chap 4 

Conservation of Plants and Animals Chap 5

REPRODUCTION IN ANIMALS NIMALS Chap 6

REACHING THE AGE OF ADOLESCENCE Chap 7

FORCE AND PRESSURE Chap 8

FRICTION Chap 9

SOUND Chap 10

CHEMICAL EFFECTS OF ELECTRIC CURRENT Chap 11

SOME NATURAL PHENOMENA Chap 12

LIGHT Chap 13

Microorganisms play an important role in our lives. Some of them are benecial in many ways whereas some others are harmful and cause diseases. In this chapter, you will study about them in detail. Useful Micro-organisms (Friends) Micro-organisms are used for various purposes, such as

a. Preparation of curd, bread, cake, idli, dosa, and cheese.

b. In industry – to produce alcohol, wine, and vinegar (acetic acid).

c. In medicines – to produce antibiotics and vaccines.

d. In agriculture – to increase soil fertility.

e. Cleaning the environment.

f. As food.


Classification of Microorganism




(i) Bacteria

·         Single-celled organisms

·         Found in a wide range of habitats ranging from glaciers to deserts and hot springs

·         For example curd bacteria (Lactobacillus)

(ii) Fungi

·         Multicellular, heterotrophic organisms

·         Lack chlorophyll and are generally found in colonies

·         For example: Penicillium, Aspergillus

(iii) Protozoa

·         Unicellular or multicellular microorganisms

·         Usually found in water

·         For example Amoeba and Paramecium

(iv) Algae

·         Unicellular or multicellular autotrophic organisms

·         Contain chlorophyll pigment and carry out photosynthesis

·         For example Chlamydomonas and Spirogyra

(v) Viruses

·         Viruses are also microscopic and reproduce only inside the cells of the host organism, which may be a bacterium, plant or animal.

·         Ultramicroscopic organisms

·         Require host cells to reproduce and complete their life cycle.

·         For example Influenza virus, and polio virus.

Food Preservation:

· The process of preventing the spoilage of food items by the action of microbes is called food preservation.

·         Microorganisms act on food items and spoil them.

Methods of food preservation

(i) Chemical methods

·         The chemicals that control the growth of microorganisms in food are called preservatives.

For example: sodium benzoate, sodium metabisulphite, salts, and edible oil.

·         Common salt is used as a preservative in pickles. It is also used to preserve meat and fish.

·         Sugar is used as a preservative in jams and jellies.

·         Oil and vinegar are used as preservatives in pickles and vegetables.

(ii) Heat and cold treatments

·         Boiling the milk helps in killing microorganisms present in it.

·         Pasteurization is a technique of preserving milk in which it is boiled to about 70°C for 15 to 30 seconds and then suddenly chilled and stored.

(iii) Storage and packing

·         Dry fruits and vegetables are stored in sealed air-tight packets to prevent microbial attack.

Importance of microorganisms:



(i) In the food industry

·         Lactobacillus bacteria promote the conversion of milk into curd.

·         Yeast is used in the preparation of breads, pastries, and cakes.

(ii) In the beverage industry

·         Yeast is used for the commercial production of alcohol, wine, and vinegar (acetic acid).

·         Yeast acts on sugar and converts it into alcohol by the process of fermentation. Louis Pasteur discovered fermentation.

(iii) In medicine production

·         Medicines produced by certain microorganisms to kill or stop the growth of other disease-causing microorganisms are called antibiotics.

·         Antibiotics are obtained from bacteria and fungi.

·         Commonly used antibiotics are streptomycin, tetracycline, and erythromycin.

· The first antibiotic penicillin was prepared by Alexander Fleming

(iv) In vaccine production

·         Protection of the body from the attack of various disease-causing microorganisms through vaccines is known as vaccination.

· Vaccines include dead or weakened microbes that trigger the production of antibodies in the body.

·         These antibodies help in preventing the attack from disease-causing microorganisms.

·         Vaccination helps in controlling diseases such as cholera, polio, smallpox, hepatitis, etc.

·         Vaccine for smallpox was discovered by Edward Jenner.

(v) In increasing soil fertility

· Blue-green algae and Rhizobium bacteria are called biological nitrogen fixers.

·         They fix free atmospheric nitrogen to enhance soil fertility.

(vi) In cleaning the environment

·         Microorganisms (decomposers) help in converting the dead waste of plants and animals into simpler substances by the process of decomposition.

Nitrogen cycle:



Our atmosphere has 78% nitrogen gas. Nitrogen is one of the essential constituents of all living organisms as part of proteins, chlorophyll, nucleic acids and vitamins. The atmospheric nitrogen cannot be taken directly by plants and animals. Certain bacteria and blue green algae present in the soil fix nitrogen from the atmosphere and convert it into compounds of nitrogen.

 Once nitrogen is converted into these usable compounds, it can be utilized by plants from the soil through their root system. Nitrogen is then used for the synthesis of plant proteins and other compounds. Animals feeding on plants get these proteins and other nitrogen compounds

·         It involves the circulation of nitrogen through living and non-living components of nature.

·         Nitrogen gas comprises 78% of the atmosphere.

· The first process of the nitrogen cycle is the fixation of nitrogen gas into nitrogenous compounds caused by the bacterium Rhizobium and lightning.

·         Nitrogen compounds in soil are taken up by the plants through roots and used up in the synthesis of plant proteins. Animals obtain nitrogen by feeding on plants.

·         Waste of plants and animals are converted to nitrogenous compounds by the action of bacteria and fungi in the soil.

·         Some bacteria convert nitrogenous compounds back to nitrogen to maintain atmospheric levels of nitrogen.

Harmful microorganisms:

·         Disease-causing microorganisms are called pathogens.

·         Diseases in humans caused by microorganisms

·         Diseases caused by microorganisms that spread from an infected person to a healthy person through air, water, or food are called communicable diseases.

·         The example includes cholera, chicken pox, and tuberculosis.

·         The organisms that transmit diseases from one place to the other are called carriers.

Medium of carriers:

·         Housefly spreads diseases such as cholera, dysentery, and typhoid.

·         Female Anopheles mosquito spreads malarial parasites.

·         Female Aedes mosquito spreads dengue virus.

Human diseases caused by:

Tuberculosis    - bacteria:

Cholera           - bacteria:

Typhoid           - bacteria:

Measles           - virus

Chicken pox     - virus

Polio                - virus

Hepatitis-B      - virus

Malaria           - protozoa

Sleeping Sickness        - protozoa

Diseases in Animals caused by Microorganisms:

Anthrax - bacteria.

Foot and mouth disease in cattle - virus

Diseases in plants caused by Microorganisms:

Citrus canker disease i-  bacteria

Rust of wheat - fungi

Yellow vein mosaic of Bhindi (Okra) – virus

Question 1. Fill in the blanks.

(a) Microorganisms can be seen with the help of a________________.

(b) Blue-green algae fix ______________ directly from air to enhance fertility.

(c) Alcohol is produced with the help of __________.

(d) Cholera is caused by ____________.

Solution :

(a) Microorganisms can be seen with the help of a microscope.

(b) Blue-green algae fix nitrogen directly from air to enhance fertility.

(c) Alcohol is produced with the help of yeast.

(d) Cholera is caused by bacteria.

Question 2. Tick the correct answer.

(a) Yeast is used in the production of

(i) Sugar (ii) alcohol (iii) hydrochloric acid (iv) oxygen

(b) The following is an antibiotic

(i) Sodium carbonate (ii) Streptomycin (iii) Alcohol (iv) Yeast

(c) Carrier of malaria-causing protozoan is

(i) Female Anopheles mosquito (ii) cockroach

(iii) housefly (iv) butterfly

(d) The most common carrier of communicable diseases is

(i) ant (ii) housefly (iii) dragonfly (iv) spider

(e) The bread or idli dough rises because of

(i) heat (ii) grinding (iii) growth of yeast cells (iv) kneading

(f) The process of conversion of sugar into alcohol is called

(i) nitrogen fixation (ii) moulding (iii) fermentation (iv) infection.

Solution :

(a) —> (ii),      (b) —> (ii),      (c) —> (i)

(d) —> (ii),      (e) —> (iii),     (f) —> (iii)

Question 3. Match the organisms in Column A with their action in Column B.

Column I

Column II

(a) Bacteria

(b) Rhizobium

(c) Lactobacillus

(d) Yeast

(e) A protozoan

(f) A virus

(i) Fixing nitrogen

(ii) Setting of curd

(iii) Baking of bread

(iv) Causing malaria

(v) Causing cholera

(vi) Causing AIDS

Solution :

Column I

Column II

(a) Bacteria

(b) Rhizobium

(c) Lactobacillus

(d) Yeast

(e) A protozoan

(f) A virus

(v) Causing cholera

(i) Fixing nitrogen

(ii) Setting of curd

(iii) Baking of bread

(iv) Causing malaria

(vi) Causing AIDS

Question 4. Can microorganisms be seen with the naked eyes? If not, how can they be seen?

Solution :

 Micro-organisms are too small to be seen through the naked eye. They can be seen with the help of a magnifying glass or microscope.

For example, the fungus that grows on bread is so small that it can be seen only with the help of a magnifying glass or microscope.

No, microorganisms are impossible to be seen with the naked eye. They can only be seen with the help of a microscope.

Question 5. What are the major groups of microorganisms?

Solution :

There are five major groups of micro-organisms:

·         Bacteria - They are single-celled disease-causing microorganisms. They can be spiral or rod-shaped.

·         Fungi - They are mostly multicellular disease-causing microbes. Bread molds are common examples  of fungi.

·         Protozoa - They mainly include organisms such as Amoeba, Plasmodium, etc. They can be unicellular          or multicellular.

·         Virus -Viruses are disease-causing microbes that reproduce only inside the host organism.

·         Algae - They include multicellular, photosynthetic organisms such as Spirogyra, Chlamydomonas, etc.

Question 6. Name the microorganism which can fix atmospheric nitrogen in the soil.

Solution :

Certain bacteria such as Rhizobium and blue-green algae present in the soil fix atmospheric nitrogen and convert it into compounds of nitrogen.

Question 7. Write 10 lines on the usefulness of microorganisms in our lives.

Solution :

Microorganisms are too small to be seen through naked eye. However, they are vital to plants and the environment.

1.      Rhizobium present in the roots of pulse plants fix nitrogen from air and supply nitrogen compounds to the pulse plants.

2.      Micro-organisms are also used in winemaking, baking, pickling, and other food-making processes.

3.      Alcoholic fermentation by yeast is widely used in the preparation of wine and bread.

4.      Microbes are used to reduce pollution. For example, decomposers such as bacteria and fungi break down dead bodies and excreta to form inorganic compounds, which can be absorbed by plants.

5.      Microbes also play an important role in the preparation of medicines. Antibiotics are chemicals produced by microorganisms to kill bacteria. Penicilin is an antibotic made from Penicilium.

6.      Bacteria present in our intestine help in proper digestion and release Vitamin B which is absorbed by the intestine.

7.      Many vaccines are prepared from microorganisms. These vaccines are given to children to protect them from disease.

8.      Certain microbes are also used in the biological treatment of sewage and industrial effluents.

9.      Yeast is used in making idlis, bhaturas, bread, pastries, and cakes.

10.  Lactobacillus is used to form curd from milk.

Question 8. Write a short paragraph on the harms caused by microorganisms.

Solution :

The harm caused by microorganisms is as follows-

a. They cause many communicable diseases like cholera, common cold, tuberculosis etc.

b. Malaria is caused by a microorganism called plasmodium.

c. Several plants diseases are caused by bacteria and fungi.

d. Food poisoning is caused by microorganism.

e. Microorganism are responsible for spoiling of food.

Question 9. What are antibiotics? What precautions must be taken while taking antibiotics?

Solution :

 The medicines that kill or stop the growth of the disease-causing microorganism are called antibiotic. Streptomycin, tetracycline, erythromycin etc. are common antibiotics.

They are manufactured by growing specific microorganisms and are used to cure a variety of diseases.

Precautions to be taken while using antibiotics :

* Antibiotics should be taken under the supervision of a well-qualified doctor.

* Course (intake) of antibiotics should be completed as per the prescription given by the doctor.

* Antibiotics should be taken in the right amount and at the right time. A wrong dose of antibiotics makes the drug ineffective. Also, excessive consumption of drugs may kill the useful bacteria present in our body.

KEYWORDS

ALGAE

BACTERIA

FUNGI

NITROGEN CYCLE

ANTIBIOTICS

CARRIER COMMUNICABLE DISEASES

MICROORGANISM

NITROGEN FIXATION

ANTIBODIES

FERMENTATION

LACTOBACILLUS

PASTEURISATION

PATHOGEN

PRESERVATION

PROTOZOA

RHIZOBIUM

VACCINE

VIRUS

YEAST

 

 

Frequently asked MCQ’s for the Examination:

Microorganisms: Friend and Foe (Chapter-02)

1.  Diseases like polio and chicken pox are caused by _______

 (a) Bacteria (b) Fungi (c) Virus (d) Worms

 Answer:  (c) Virus

 2. Examples of Multicellular Microorganism are

 (a) Algae, Bacteria (b) Bacteria and Fungi (c) Bacteria and Viruses (d) Algae and Fungi

 Answer:  (d) Algae and Fungi

 3. Some medicines obtained from microorganisms are applied to kill or stop the growth of disease-causing microorganisms. Such medicines are called ______.

 (a) Antibodies (b) Antibiotics (c) Antiseptics (d) All of the above

Answer:  (b) Antibiotics

4. A common preservative used in jam and pickles is

(a) Sodium benzoate (b) Nitric acid (c) Sodium Chloride (d) Copper Sulphate

Answer:  (a) Sodium benzoate

5. Rhizobium found in root nodules of leguminous roots is an

(a) Atmospheric Carbon fixer (b) Atmospheric Oxygen fixer (c) Atmospheric Nitrogen fixer (d) All of the above

Answer:  (c) Atmospheric Nitrogen fixer

6. Lactobacillus is commonly found in

(a) Cake (b) Curd (c) Bread (d) All of the above

 Answer:  (d) All of the above<strong>

7. The process of conversion of sugar into alcohol by yeast is called

(a) Fermentation (b) Pasteurisation (c) Alcoholism (d) All of the above

Answer:  (a) Fermentation

8. The pores in the bread is due to gas bubbles of

(a) Oxygen (b) Nitrogen di-oxide (c) Nitrogen (d) Carbon di-oxide

Answer:  (d) Carbon dioxide

9. Deliberately injecting weak microbes into a healthy body and producing antibodies to fight against strong microbes is called _______   (a) Medication (b) Antibiotics (c) Vaccination (d) All of the above

Answer:  (c) Vaccination

10. The microbe for Malaria is carried by

(a) Male Anopheles mosquito (b) Female Anopheles Mosquito (c) Male Aedes mosquito (d) Female Aedes mosquito

Answer:  (b) Female Anopheles Mosquito

11.  Which of the following is a disease caused by  protozoans?

(a) Tuberculosis (b) Polio (c) Malaria (d) Typhoid

Answer:  (c)  Malaria

12.  Which of the following diseases is caused by bacteria?

(a) Chickenpox (b) Tuberculosis (c) Dengue (d) Polio

Answer:  (b)  Tuberculosis

13.  Some plants have nitrogen-fixing bacteria in their  root nodules. What are these bacteria called?

(a) Blue green algae (b) Nitrosomonas (c) Azotobacter (d) Rhizobium

Answer:  (d)  Rhizobium

14.  In order to take precautionary steps to control dengue, we must take measures to stop the breeding of:

(a) Aedes mosquito (b) Fleas (c) Fire ants (d) Anopheles mosquito

Answer:  (a)  Aedes mosquito

15.  Partial sterilization of a product such as milk at a high temperature is known as:

(a) Pasteurization (b) Filtration (c) Pickling (d) Refrigeration

Answer:  (a)  Pasteurization

16.  Living organisms which are invisible to the naked eye are called _________.

(a) Particles (b) Molecules (c) Microorganisms (d) Macroorganisms

Answer:  (c)  Microorganisms

 17.  Which of the following is a communicable disease?

 (a) Diabetes (b) Chicken pox (c) Alzheimer’s (d) Cancer

 Answer:  (b)  Chickenpox

18.  Vaccines are made up of:

(a) Chemicals (b) Weak microorganisms (c) Viruses (d) Drugs

Answer:  (b)  Weak microorganisms

19.  The bacterium present in curd is:

(a) Salmonella typhi (b) Lactobacillus (c) Penicillin (d) Vibrio cholera

Answer:  (b)  Lactobacillus

20.  While baking cakes, yeast reproduces rapidly and produces ___ gas.

(a) Hydrogen (b) Oxygen (c) carbon dioxide (d) nitrogen

Answer:  (c)  carbon dioxide

21.  ______ is used for the production of alcohol and wine.

(a) Yeast (b) Mosquito (c) Ant (d) Algae

Answer:  (a)  Yeast

22.  Which of the following diseases can be cured using antibiotics?

(a) AIDS (b) Dengue (c) Typhoid (d) Malaria

Answer:  (c)  Typhoid

23.  Which organisms are microscopic and dependent on host organisms for reproduction?

(a) Algae (b) Protozoa (c) Viruses (d) Bacteria

Answer:  (c)  Viruses

24.    _______ are the agents that act as carriers of a pathogen and spread diseases.

(a) Vectors (b) Microbes (c) Parasites (d) DNA

Answer:  (a)  Vectors

25.  An infectious disease is ___________.

(a) caused only by bacteria (b) spread from person to person (c) spread from animal to animal (d) caused only by viruses

Answer:  (b)  spread from person to person

26.  Which one of the following is not a method of food preservation?

 (a) Salting (b) Drying (c) Boiling (d) Pickling

 Answer:  (c)  Boiling

27.  Which among the following statements is not associated with food preservation?

(a) Prevention of decay or spoilage (b) Decreased shelf life (c) Air-tight sealing (d) Storage  for future use

Answer:  (b)  Decreased shelf life

28.  Which one of the following is not produced by the process of fermentation?

(a) Cheese (b) Milk (c) Yoghurt (d) Wine

Answer:  (b)  Milk

29.  A plant disease called citrus canker is caused by a _________.

(a) Bacteria (b) Fungi (c) Protozoa (d) Virus

Answer:  (a)  Bacteria

30.  Which among the following pathogens causes cholera?

(a) Bacteria (b) Protozoan (c) Fungus (d) Virus

Answer:  (a)  Bacteria

======================

Share, Like, and Comment

======================
 

No comments:

Post a Comment