Main Menu of NCERT Solution

N O T I C E:

Hey, guys, I will deliver if anyone needs notes, a worksheet, a solution for the chapter, MCQ, and whatever they like. immediately. Thanks. cONTACT ME @ +91-8800304018(W)

Friday, June 7, 2024

Coal and Petroleum Chapter -3 class 8 NCERT Solution

 

NCERT Solutions for Class 8 Science

Chapter 3, Coal and Petroleum

June 7, 2024, by Md. Farrukh Asif

 

 

A brief history of coal:

Coal, widely recognized as the most abundant fuel within the fossil fuel group, boasts a rich and diverse historical background. Its usage for heating dates back to prehistoric times, with evidence of the Romans in England utilizing it during the second and third centuries (100-200 AD). The English in the 1700s discovered that coal could produce a fuel that burned cleaner and hotter than wood charcoal.

 

In North America during the 1300s, the Hopi Indians used coal for various purposes including cooking, heating, and baking pottery made from clay. Subsequently, coal was rediscovered in the United States by explorers in 1673.

 Click the below links to know more……

CROP PRODUCTION AND AND MANAGEMENT Chap-1

Microorganism: Freind and Foe Chap-2

Coal and Petroleum  Chap-3

Combustion and Flame  Chap 4 

Conservation of Plants and Animals Chap 5

REPRODUCTION IN ANIMALS NIMALS Chap 6

REACHING THE AGE OF ADOLESCENCE Chap 7

FORCE AND PRESSURE Chap 8

FRICTION Chap 9

SOUND Chap 10

CHEMICAL EFFECTS OF ELECTRIC CURRENT Chap 11

SOME NATURAL PHENOMENA Chap 12

LIGHT Chap 13

The Industrial Revolution played a pivotal role in extending the use of coal. Notably, James Watt's invention of the steam engine facilitated the performance of tasks previously carried out by humans and animals. Watt employed coal to generate the steam that powered his engine.

 

Petroleum:

The ancient Chinese were already using petroleum more than 2000 years ago. The I Ching, one of the earliest Chinese writings, mentions that oil in its raw state, without any refining, was initially found, extracted, and utilized in China during the first century BCE.

 Fossil Fuel:

Coal, Petroleum and Natural Gas were formed from the dead remains of living organisms (fossils).

 Petroleum:

Petrol and diesel are obtained from a natural resource called petroleum. The word petroleum is derived from petra (rock) and oleum (oil) as it is mined from between the rocks under Earth.

Petroleum was formed from organisms living in the sea. After death, their bodies settled at the bottom of the sea and got covered with layers of sand and clay. Over millions of years, the absence of air, high temperature and high pressure transformed the dead organisms into petroleum and natural gas.

 Refining of Petroleum:

Petroleum is a dark oily liquid. It has an unpleasant odour. It is a mixture of various constituents such as petroleum gas, petrol, diesel, lubricating oil, paraffin wax, etc.

The world’s first oil well was drilled in Pennsylvania, USA, in 1859.

In India, oil is found in Assam, Gujarat, Mumbai High and in the river basins of Godavari and Krishna

 Key Words:

COAL, COAL GAS, COAL TAR, COKE, FOSSIL FUEL, NATURAL GAS, PETROLEUM, PETROLEUM REFINERY.

 What we have learnt now:

·         Coal, petroleum and natural gas are fossil fuels.

·         Fossil fuels were formed from the dead remains of living organisms millions of years ago.

·         Fossil fuels are exhaustible resources.

·         Coke, coal tar and coal gas are the products of coal.

·         Petroleum gas, petrol, diesel, kerosene, paraffin wax, lubricating oil are obtained by refining petroleum.  Coal and petroleum resources are limited. We should use them judiciously.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 3 Coal and Petroleum

Question 1.

What are the advantages of using CNG and LPG as fuels?

Answer:

The advantages of using CNG and LPG as fuels are:

They burn with a smokeless flame and so does not cause any pollution.

They leave no ash on burning.

They are easy to handle and convenient to store.

 Question 2.

Name the petroleum product used for surfacing of roads.

Answer:

Bitumen

Question 3.

Describe how coal is formed from dead vegetation. What is this process called?

Answer:

Millions of years ago, trees, plants, ferns and forests got buried below the rocks, soil and sand due to natural processes like flooding, earthquake, etc. Slowly, as more soil deposited over them, they were compressed. This led to the conditions of high pressure and heat. These conditions along with the anaerobic conditions turned the carbon-enriched organic matter of wood into coal.

This slow process of conversion of wood into coal is called carbonisation.

Question 4.

Fill in the blanks.

(a) Fossils fuels are ____ , ____ and ____

(b) Process of separation of different constituents from petroleum is called ______

(c) Least polluting fuel for vehicle is ______

Answer:

(a) coal, petroleum, natural gas

(b) refining

(c) CNG

Question 5.

Tick True/False against the following statements.

(a) Fossil fuels can be made in the laboratory.

(b) CNG is more polluting fuel than petrol.

(c) Coke is an almost pure form of carbon.

(d) Coal tar is a mixture of various substances.

(e) Kerosene is not a fossil fuel.

Answer:

(a) False

(b) False

(c) True

(d) True

(e) False

 Question 6.

Explain why fossil fuels are exhaustible natural resources.

Answer:

Fossil fuels take millions of years to be formed. They are limited in nature and cannot be replenished easily, once consumed. Hence, they are considered as exhaustible natural resources.

 Question 7.

Describe the characteristics and uses of coke.

Answer:

Characteristics of Coke: Coke is 98% pure carbon. It is a tough, porous and black substance. It produces very little smoke.

Uses of Coke: Coke is very useful as fuel. It is a good reducing agent. It is widely used in metallurgical processes to reduce metals from their oxides. It is used for producing water gas.

 Question 8.

Explain the process of the formation of petroleum.

Answer:

Petroleum is formed by the burial of aquatic plants and animals below the sea bed. The marine animals and plants died thousands of years ago and settled down in the bottom of sea. In anaerobic conditions, microorganisms decompose this organic matter. Due to high pressure and heat, the dead remains of tiny plants and animals were slowly converted into petroleum.

 Question 9.

The following Table shows the total power shortage in India from 1991–1997. Show the data in the form of a graph. Plot shortage percentage for the years on the Y-axis and the year on the X-axis.

 S. No. Year    Shortage (%)

1          1991   7.9

2          1992   7.8

3          1993   8.3

4          1994   7.4

5          1995   7.1

6          1996   9.2

7          1997   11.5

Answer:

 


Activity 3.1  

Make a list of various materials used by us in daily life and classify them as natural and man-made.

Solution:

 Natural           Man-made

Air                   Clothes

Sunlight         Furniture

Water              Home

Minerals         Cement

Forests           Cosmetics

Activity 3.2  

Take some containers. Fill them with popcorn/peanuts/roasted gram/tof¬fees. Divide students into groups of seven each. Further divide each group into three subgroups containing 1, 2 and 4 students. Label them as first, second and third generation respectively.

These sub-groups represent the consumers. As the population is growing, second and third generations have larger number of consumers.

Put one full container for each group on a table. Ask consumers of the first generation from each group to consume eatables from the container of their group. Now, ask the second-generation consumers from each group to do the same. Ask students to observe carefully the availability of eatables in each container. If something is left in the containers, ask third generation from each group to consume it. Now, finally, observe whether all the consumers of the third generation got the eatables or not. Also, observe if anything is still left in any of the containers.

Solution:

Students should perform this activity themselves in their classroom.

 Asking  1 Mark Questions and Answers in their classroom.

 Question 1.

Name the petroleum product used for surfacing of roads.  

Answer:

Bitumen.

 Question 2.

What is the slow process of conversion of dead vegetation into coal called ?

Answer:

Carbonisation.

Question 3.

Fill in the blanks :  

 Fossil fuels are ……, ……. and ……..

Process of separation of different constituents from petroleum is called ………

Least polluting fuel for vehicle is ………..

Answer:

coal, petroleum, natural gas

refining

CNG.

Question 4.

Tick True/False against the following statements :  

(a) Fossil fuels can be made in the laboratory. (T/F)

(b) CNG is a more polluting fuel than petrol. (T/F)

(c) Coke is almost pure form of carbon. (T/F)

(d) Coal tar is a mixture of various substances. (T/F)

(e) Kerosene is not a fossil fuel. (T/F)

Answer:

(a) False

(b) False

(c) True

(d) True

(e) False

 Question 5.

Explain why fossil fuels are exhaustible natural resources.  

Answer:

Fossil fuels are exhaustible natural resources because they will be exhausted by human activities as they are limited in nature.

 Question 6.

What are natural resources?

Answer:

Material obtained from nature is called natural resources, i.e. Air, Sunlight etc.

 Question 7.

Classify the following as exhaustible and inexhaustible natural resources-

air, sunlight, water, forests, wildlife, coal.

Answer:

Exhaustible resources – forests, wildlife, coal

Inexhaustible resources – air, sunlight, water.

 Question 8.

Define carbonisation.

Answer:

The slow process of conversion of dead vegetation into coal by nature is called carbonisation.

 Question 9.

What name is given to the process of heating a substance in absence of air ?

Answer:

Destructive Distillation.

Question 10.

How is coke obtained?

Answer:

Coke is obtained by heating coal in the absence of air.

 Question 11.

How is coal tar formed?

Answer:

When destructive distillation of coal is done, the vapours which condense in the water form coal tar.

 Question 12.

Why is petroleum called a fossil fuel?

Answer:

Petroleum is called a fossil fuel as it is obtained from the bodies of dead organisms.

 Question 13.

How is natural gas formed?

Answer:

Natural gas is formed below the earth’s surface. It is formed above the petroleum.

 2 Mark Questions and Answers

Question 1.

Write down any four amorphous forms of carbon.

Answer:

The four amorphous forms of carbons are  – coal, charcoal, coke and lamp black.

 Question 2.

Explain the process of formation of petroleum? Name two places in India where it is found.

Answer:

Petroleum is formed by the decomposition of aquatic plants and animal remains.

In India, petroleum is obtained from oil wells in Assam and Bombay High.

 Question 3.

Distinguish between inexhaustible and exhaustible natural resources.

Answer:

Exhaustible resources – forests, wildlife, coal

Inexhaustible resources – air, sunlight, water.

 Question 4.

Why are coal and petroleum known as fossil fuels?

Answer:

Coal and petroleum are formed from the dead remains of living organisms so are called fossils fuels.

 Question 5.

Give two characteristics of coal.

Answer:

Coal is hard and is of black in colour.

  

Frequently asked MCQs with Answers:

 1. Resources present in unlimited quantity in nature and are not likely to be exhausted by human activities are called

(a) Exhaustible Natural Resources

(b) Inexhaustible Natural Resources

(c) Exhaustible Resources

(d) None of the above

Answer: (b) Inexhaustible Natural Resources

2. Coal, Petroleum and natural gas are examples of

(a) Exhaustible Natural Resources

(b) Inexhaustible Natural Resources

(c) Expensive Resources

(d) None of the above

Answer: (a) Exhaustible Natural Resources

3. Naphthalene balls used to repel moth and insect is derived from

(a) Petroleum

(b) Sugar

(c) Coal tar

(d) LPG

Answer: (c) Coal tar

4. CNG is the abbreviated form of

(a) Combined natural gas

(b) Compressed Natural Gas

(c) Confirmed Natural gas

(d) Condemned Natural gas

Answer: (b) Compressed Natural Gas

5. The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called

(a) Carbonisation

(b) fuelification

(c) Coalification

(d) None of the above

Answer: (a) Carbonisation

6. In India petroleum deposit was first found in the state of

(a) Gujarat

(b) Maharastra

(c) Assam

(d) West Bengal

Answer: (c) Assam

7. Use of CNG in automobile is better than petrol because it is

(a) cheaper

(b) Less polluting

(c) Cannot be adulterated

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

8. To reduce fuel consumption in automobile one should

(a) Drive very fast to reach early

(b) Not switch off the engine at traffic lights

(c)  Not check tyre pressure regularly

(d) Ensure proper maintenance of the vehicle

Answer: (d) Ensure proper maintenance of the vehicle

9. Black gold is actually

(a) Gold which became black on burning

(b) Petroleum

(c) Gold sold in black market

(d) Diamond

Answer: (b) Petroleum

10. The earth’s temperature is increasing due to Global warming which is due to

(a) The Sun giving out more heat

(b) The Earth slowly moving toward the sun

(c) Increased use of fossil fuel

(d) Less duration of winter every year

Answer: (c) Increased use of fossil fuel

11. The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called _____.

(a) decomposition

(b) evolution

(c) carbonification

(d) carbonisation

Answer: (d) carbonisation

12. Identify the gas that is generally produced when coal is burnt in the presence of a lot of air.

(a) Carbon monoxide

(b) Sulphur dioxide

(c) Nitrogen dioxide

(d) Carbon dioxide

Answer: (d) Carbon dioxide

13. Coke is used in the manufacture of ______.

(a) sodium

(b) mercury

(c) steel

(d) potassium

Answer: (c) steel

14. Identify the substance which is tough, porous and black. It is almost a pure form of carbon.

(a) Crude oil

(b) Coke

(c) Coal tar

(d) Coal gas

Answer: (b) Coke

15. Which of the following is used in metal extraction?

(a) Coke

(b) Petroleum

(c) Coal gas

(d) Coal tar

Answer: (a) Coke

16. Which amongst the following is used in the manufacturing of perfumes?

(a) Coal tar

(b) Coal gas

(c) Coke

(d) Kerosene

Answer: (a) Coal tar

17. Which of these is an exhaustible resource?

(a) Air

(b) Coal

(c) Water

(d) Sunlight

Answer: (b) Coal

18. Which of the following is an example of inexhaustible resources?

(a) Coal

(b) Wind

(c) Petrol

(d) Diesel

Answer: (b) Wind

19. In India, which association advises people on saving petrol or diesel while driving?

(a) Petroleum Conservation Research Association (PCRA)

(b) Coal Conservation Research Association (CCRA)

(c) Eco-driving advice

(d) Petroleum Conservation Association (PCA)

Answer: (a) Petroleum Conservation Research Association (PCRA)

20. Which amongst the following is a petroleum product which can be used in metalling of roads?

(a) Coke

(b) Bitumen

(c) Coal tar

(d) Coal gas

Answer: (b) Bitumen

21. Which of these is used as a solvent for dry cleaning?

(a) Bitumen

(b) Paraffin wax

(c) Petrol

(d) Kerosene

Answer: (c) Petrol

22. Many useful substances are obtained from petroleum and natural gas. Select the correct name given to these substances.

(a) Petromolecules

(b) Petrocompound

(c) Petrochemicals

(d) Petroproducts

Answer: (c) Petrochemicals

23. Which of the following is also known as the ‘black gold’?

(a) CNG

(b) Natural gas

(c) Coal

(d) Petroleum

Answer: (d) Petroleum

24. Which of these is used for making naphthalene balls?

(a) Coal tar

(b) Petroleum

(c) CNG

(d) Paraffin

Answer: (a) Coal tar

25. Petrochemicals are used in the manufacturing of:

(a) All of these

(b) Fibres

(c) Detergents

(d) Polythene

Answer: (a) All of these

26. Pavani is very conscious of pollution. So, to reduce the effect of pollution which fuel should she use for her vehicle?

(a) Diesel

(b) Petrol

(c) LPG

(d) CNG

Answer: (d) CNG

 =============================

Share, Like and Comment with love

=============================

 

No comments:

Post a Comment