Main Menu of NCERT Solution

N O T I C E:

Hey, guys, I will deliver if anyone needs notes, a worksheet, a solution for the chapter, MCQ, and whatever they like. immediately. Thanks. cONTACT ME @ +91-8800304018(W)

Friday, May 31, 2024

Representation of Geographical Features- Geography Chapter-1 ICSE, Class-7

 


Representation of Geographical Features- Geography Ch-1, Class-7

(A) Tick the (Ö) correct option:

1. This is the ratio of the distance between two places on a map to the actual distance between the same two places on the ground.

(a) Scale(Ö)   (b) Sketch     (c) Globe       (d) Plan

2. The figures denoting the height of the contour line are colored

(a) green       (b) red           (c) brown(Ö)            (d) Yellow

3. This scale is stated in words

(a) Rational  (b) Graphic   (c) Verbal (Ö)           (d) Linear

4. Antiquities are shown in …………… color on the map

(a) blue          (b) tallow      (c) brown     (d) red (Ö)

5. The distance between two points along a straight line can be measured by

(a) ruler (Ö) (b)compass  (c) twine       (d) stick

6. In this fraction the number is always 1.

(a) Representative Fraction (Ö) (b) Refrective Fraction

(c) Reorganization Fraction         (d) Reduction Fraction

(B) Fill in the blanks

1. …………………… provides a complete image of an area. (Topographical Map)

2. …………. Is the ratio between the map distance and the ground distance. (Scale)

3. …………. Ar lines that run vertically =, whereas ………….. lines that travel horizontally. (longitude, latitude)

4. Mountains, hills, rivers, etc ………… features shown on land. (Natural Geographical)

5. …………….. is used to measure a distance along a curved line. (Optometry)

6. The color yellow is used to show …………… on topographical sheet. (cultivated area)

(C) Match the following columns.

Sl. No.

Column-A

.Column-B

1

Contour Lines

Yellow

2

Unmetalled roads

Blue

3

Woodland

Brown

4

Cultivated Area

Red

5

Unlined walls

Green

Answer:

Sl. No.

Column-A

.Column-B

1

Contour Lines

Brown 

2

Unmetalled roads

Red

3

Woodland

Green

4

Cultivated Area

Yellow

5

Unlined walls

Blue

 

(D) State whether the following statements are True or False:

1. A metalled road is shown by two lines    (False)

2. Land use refers to the way piece land is used in areas (True)

3. A verbal scale is stated in words (True)

4. A statement scale consists of a straight line that is divided into lengths. (False)

5. The numerator in a Representation Fraction expresses the actual distance between two places on the ground. (True)

6. The distance along a curved line is measured by a ruler. (False)

(E) Answer the following questions in one or two words/sentences.

1. What are Topographical Maps?

Ans:

Topographic maps provide precise and thorough visual depictions of various elements found on the Earth's surface.  

2. Explain why colors are used in Topographical maps.

Ans:

Topographic maps commonly use specific colors to represent different features. For instance, contours are typically depicted in brown, bodies of water in blue, boundaries in black, and grids and roads in red.

3. What is meant by the scale of the map?

Ans:

The concept of scale illustrates the connection between the distance on a map and the actual ground distance, often represented as a ratio like 1cm = 10 km.

4. Which three ways are used to represent the scale of a mao?

Ans:

The map or cartographic scale represents the ratio of a distance on Earth to the equivalent distance on a map. Generally, there are three types of scales utilized on maps: a written or verbal scale, a graphic scale, or a fractional scale.

5. Convert the statement scale 1 cm = 100 km into RF scale.

Ans:

The scale may be 1 cm = 100 km. small-scale maps. One centimeter on a 1:1,000,000 scale map is equal to 1,000,000 centimeters (or 10,000 meters – 10 kilometers) on the ground; four centimeters on the map, therefore, represent 40 kilometers on the ground (10 cm = 100 km).

6. What method would you use to measure the length of a river?

Ans:

When determining the length of a river, we employ the twine method. The length of the twine is measured using a ruler or linear scale, typically in centimeters or inches.

(F) Answer the following questions:

1. Name three features that are shown by red and brown colors on a topographical map.

Ans:

The colors of the lines usually indicate similar classes of information: topographic contours (brown); lakes, streams, irrigation ditches, and other hydrographic features (blue); land grids and important roads (red); and other roads and trails, railroads, boundaries, and other cultural features (black).

2. How can topographical maps help us to know about the transport and     communication of an area?

Ans:

When you take a look at a topographical map, you'll see black lines crisscrossing the map. These lines represent roads and railway tracks, giving you an idea of the transportation infrastructure in the area. They provide valuable information about the different modes of transport being utilized in that region.

3. How does the relief of an area affect land use?

Ans:

The term "relief" refers to the variations in elevation across the Earth's surface, and it is significantly influenced by the underlying geological formations. Relief is dependent on the hardness, permeability, and structure of the rock. A notable example of relief is the High Force waterfall in Teesdale, County Durham.

4. What is a scale? Why is a scale used on maps?

Ans:

The ratio between the distance on the paper and the actual distance on the ground is defined as the scale of a map. Example: 1 cm = 5 kms. - It means the distance on the paper between two points is 1 cm. - The distance on the ground (actual distance) is 5 km.

This helps in navigation because it allows the user to determine the actual distance between places.

5. Describe the method by which the distance along a curved and straight line is measured.

Ans:

To determine the distance between the two locations, you can use a ruler for a straight line or a string for a curved path. Once you have the measurement, find the appropriate scale on the map you plan to use. This could be a ruler bar scale or a written scale in words or numbers.

6. What is meant by RF? State its one advantage.

Ans:

The ratio of distance on the map to distance on the ground is known as a representative fraction (RF).

One of the major advantages of using the R.F. (Representative Fraction) scale is that it allows you to directly compare the sizes of objects between different maps.

PROGRESS CHECKER

Answer the following questions:

Q1. What do you understand by ‘Scale’?

Ans:

The scale represents the relationship between the real distance on the ground and the distance depicted on the map. For instance, if a student's home is 10 km away from the school and this distance is represented by 2 cm on the map, then 1 cm on the map corresponds to 5 km on the ground.

Q2. What is a graphic scale?

Ans:

A graphic scale resembles a ruler with labeled segments indicating distances. Similar to using a written or verbal scale, you would employ a ruler to measure distances with this type of scale.

Q3. What is an Opisometer?

Ans:

An Opisometer is used for measuring curved lines, such as those found on a map, and essentially consists of a screw with a wheel-shaped nut. This nut is designed to rotate forward along the curved lines and then move backward to its original position on the screw along a straight scale.

=====================

Share and Comments Please

=====================...

No comments:

Post a Comment