Main Menu of NCERT Solution

N O T I C E:

Hey, guys, I will deliver if anyone needs notes, a worksheet, a solution for the chapter, MCQ, and whatever they like. immediately. Thanks. cONTACT ME @ +91-8800304018(W)

Saturday, April 27, 2024

Rise and Spread of Christianity (CBSE+ICSE) for class 7 History

 



·       Medieval comes from a Latin word which means ‘time in the middle’. The Medieval Period is the period between the Ancient and the Modem periods.

·       The Messiah is a liberator of an oppressed people or country/ the promised deliverer of the Jews.

·       The Christ is the Messiah/the title given to Jesus.

·       The Old Testament constitutes the first major part of the Bible. It is traditionally divided into the categories of law, history, poetry (or wisdom books) and prophecy.

·       Baptism is the Christian rite of sprinkling water on a person’s forehead or immersing him/her in water, symbolizing purification and admission to the Christian church.

·       Resurrected means to be returned to life after death.

·       The Gospels are the first four books of the New Testament (the second part of the Bible) that tell the story of Christ’s life and teachings.

·       The Goths, the Vandals and the Franks were European tribes which invaded the Roman and Greek empires in the Early Medieval Period.

·       Crusades were the holy wars waged by the Christians against the Turks, who had captured the lands of the Christian emperor of Constantinople and Jerusalem (the holy land of the Christians).

Time To Learn
I. Fill in the blanks:

Christianity was founded by Jesus Christ. He began preaching at the age of thirty.

Jesus criticized all harmful activities and evils.

Galerius Constantine recognized Christianity.

Constantine established a new capital at Byzantine in AD 330.

The last Roman emperor, Romulus Augustus was deposed in AD 476.

II. Match Column A with Column B:


Answer:



III. State whether the following statements are True or False:

Paul spread the teachings of Christ in Greece and Rome.
 True.

Emperor Charlemagne recognised Christianity in AD 313.
False. Emperor Constantine embraced Christianity in AD 313.

The head of the Roman Church, the Pope, was considered the representative of Christ on Earth.
True.

Constantinople fell in AD 1453.
True.

Crusades were fought between Hindus and Christians.
False Crusades were fought between Islam and Christians.

IV. Answer the following questions briefly:

Question 1.
Where was Christ born? Why was he crucified?
Answer:
Jesus Christ was born in Bethlehem, a small village of Jerusalem. His father Joseph and his mother Mary were Jews. Jesus was born in about 4 BC. Jesus emphasized on one God and gave immense importance to love, brotherhood and compassion. He fearlessly criticised all harmful activities and evils. This made the rich and powerful among the Romans his enemy. They complained to Pontius Pilate, the Roman Governor of Palestine, accusing Jesus of calling himself the king of Jews and thus encouraging people to rebel against Roman rulers. Jesus was arrested and crucified. The cross became a sacred symbol of the Christians.

Question 2.
Describe the teachings of Christ.
Answer:
Jesus preached his message in simple words, in the form of stories that the common man could understand.
Some of his main teachings were:

All men are brothers as we are the children of the same God.

God is one, so worship of various gods is of no use.

God is so kind that he forgives even the sinner if he repents.

God will love us if we are kind to our fellowmen.

Hate the sin and not the sinner.

Refrain from worldly evils like greed, avarice and vanity.

Jesus called himself the ‘Son of God’ who had been sent by God to guide man to attain salvation.

Kingdom of God could be built by man, purified by the love of God.

Question 3.
Discuss the contribution of emperor Constantine in spread of Christanity.
Answer:
Constantine the Roman Emperor, defeated all his rivals who came in way of spreading Christianity and declared himself as the undisputed emperor. He made Christianity a legal religion and in this way persecution of Christians came to an end. Later on Christianity become the official religion of the Roman Empire.

Question 4.
Describe the emergence and fall of Constantinople.
Answer:
The Roman emperor Constantine established a new capital at Byzantine in AD 330. This city became famous as Constantinople, named after Constantine. The Byzantine empire with Constantinople as its capital prospered for a thousand years until AD 1453. It had close relations with countries of the east, including India. The Byzantines built beautiful churches with lavish decorations. Constantinople became the largest city in Europe, the most splendid and prosperous.
The Fall of Constantinople
The capital of Constantinople had been under attack many times before, and all have failed, all but one. The Ottoman Turks, who were Muslims and under the lead of Sultan Mehmed 11, had an army of 100,000 to 150,000, while the army for Constantinople had 10,000. The siege lasted for about fifty days. The army of Constantinople tried to use every tactic that worked before, but they were greatly outnumbered, which hurt their chances. As well as trying to take over the city, the Turks were fighting and trying to take over the seas and ports. On Tuesday, May 29, 1453, the army of Constantinople surrendered and left, letting the Ottomans take over the city.

Question 5.
Discuss the reasons for the decline of the Roman empire.
Answer:
The barbarian invasions penetrated deep into the Roman territory and plundered and ravaged it. Even the magnificent city of Rome was not spared. These tribes gradually settled down and assumed control of the western part of the Roman empire which lead to its decline.

V. Picture Study: Study the picture and answer the following questions.


Identify and name the painting.

Ans. The Last Supper.

Name the Painter.
Ans. Leonardo da Vinci.

Describe the theme of the painting.
Ans. A painting of Jesus with his disciples.

Additional Questions
(Rise of Christianity)

A. Fill in the blanks:

In the middle of the 1st century bce the Romans conquered Palestine, the homeland of the Jews.

Jesus was believed to the son of God. He was born to Mary.

For three years, Jesus travelled throughout Galilee, preaching, teaching and healing the sick.

Jesus taught that there was one God who was compassionate, loving and forgiving.

Towards the end of the 4th century ce. Christianity became the official religion of the Roman Empire.

B. Match the following:



Answer:


C. Choose the correct answer:

Jesus grew up in Bethale/iem/Jerusalem/Nazareth, where he studied Jewish scriptures.
Ans. Jesus grew up in Nazareth, where he studied Jewish scriptures.

Jesus taught that God loved and forgave/hated/ignored
Ans. Jesus taught that God loved and forgave sinners.

Jesus was sentenced to death by Maxentius/Pontius Pilate/Constantine.
Ans. Jesus was sentenced to death by Pontius Pilate.

The teachings of Jesus were spread most actively in Palestine by John/Mark/Peter.
Ans. The teachings of Jesus were spread most actively in Palestine by Peter.

For almost 300 years after the death of Jesus, Christians were treated will/given special rights/oppressed and persecuted in the Roman empire.
Ans. For almost 300 years after the death of Jesus, Christians were oppressed and persecuted in the Roman empire.

D. State whether the following are true or false:

Jesus had the power to heal the sick.
True.

Jesus taught that we should harm only those who harm us.
False.
Correct: We should help the needy and do good even to those who harm us.

Jesus’s interpretation of Jewish law was the same as that of other Jewish religious leaders.
False.
Correct: Jesus’s interpretation of Jewish law clashed with the ideas of the Jewish religious leaders.

In the 4th century CE, Christianity became the official religion of the Roman empire.
False.
Correct: In the 2nd century CE, Christianity became the official religion of the Roman empire.

The Pope became the spiritual head of Christians all over the world.
True

E. Answer the following questions in one or two words/ sentences:

1. Explain the Latin origin of the term ‘medieval’.
Ans. Medieval comes from a Latin word that means ‘time in the
middle’. The Medieval Period is the period between the Ancient and the Modem periods.

2. Who conquered Palestine in the middle of the 1st century BCE?
Ans. In the middle of the 1 st century bce, the Romans conquered Palestine, the homeland of the Jews.

3. Where was Jesus born?
Ans. Jesus was born around 6-4 bce, in a small village of Bethlehem in Judea. He was believed to be the son of God, and was born to Maty.

4. Who was King David?
Ans. King David was Israel’s most famous king who had liberated Israel from foreign rule 1,000 years ago.

5. How many disciples did Jesus have?
Ans. Jesus gathered around him a band of 12 disciples.

6. Mention two fundamental principles of Christianity.
Ans.
The two fundamental principles of Christianity are:

Unconditional love for God.

True love for one’s neighbour.

7. Why were the Jewish religious leaders angry with Jesus?
Ans. Due to Jesus' intelligence, wisdom, compassion and simplicity, large crowds were attracted to him. This greatly enraged the Jewish religious leaders who felt threatened by his growing popularity.

8. Where are the life and teachings of Jesus Christ recorded?
Ans. The life and teachings of Jesus Christ were recorded in the Gospels by four of his disciples—John, Mathew, Mark and Luke.

9. Who is described as the ‘foundation rock’ of Christianity?
Ans. Peter is described as the ‘foundation rock’ of Christianity.

10. Who prepared the grounds for transforming Christianity into a world religion? –
Ans. Paul, a convert to Christianity became one of the most powerful and enthusiastic exponents of Christianity. He traveled extensively throughout the Roman empire, preparing the grounds that would transform Christianity into the world religion in the future.

11. What is the importance of St Peter’s Church in Rome?
Ans. St Peter’s Church in Rome is the religious headquarters of the Christian world.

12. Who became the spiritual head of the Christians?
Ans. The Bishop of St Peter’s Church, the Pope, became the spiritual head of Christians all over the world, and was acknowledged as the representative of Christ on earth.

F. Answer the following questions briefly:

Question 1.
Give an account of the early life on Jesus in Nazareth. What happened after his baptism?
Answer:
Jesus grew up in Nazareth, in northern Palestine, where he studied the Jewish scriptures. He realized that traditions and practices which violated the Law of Moses were being followed by certain Jewish religious groups, such as the Pharisees.
After baptism a divine revelation convinced Jesus that the time had come for him to fulfil his mission of freemen from the bondage of evil and guiding them on the path that would lead to the victory of good over evil.

Question 2.
The teachings of Jesus were simple, yet revolutionary. Explain.
Answer:
The teachings of Jesus were simple, yet revolutionary.
He established a code of conduct for men and women based on:

Unconditional love for God

True love for one’s neighbor

Jesus taught that there was one God who was compassionate, loving, and forgiving. As children of God, we should mold ourselves in the image of God. We should love our neighbors, including the poor, the sinners, and even our enemies; we should help the needy and do good even to those who harm us; we should forgive our enemies and win them over with our love. Since God loved sinners and forgave them, we should do the same. Jesus completely rejected the ‘eye for an eye and a tooth for a tooth’ principle.

Question 3.
Discuss the reasons and events leading to the crucifixion of Jesus.
Answer:
Jesus attracted large crowds wherever, he went through his intelligence, wisdom, compassion and simplicity. This greatly enraged the Jewish religions leaders who felt threatened by his growing popularity. They convinced the Roman Governor, Pontius Pilate, that Jesus was also a threat to the political authority of the Romans. Due to this Jesus was put on trial and was later on crucified.

Question 4.
The enemies of Jesus had crucified him but Jesus would live on. Explain.
Answer:
This statement is hue that enemies of Jesus had crucified him but Jesus would live in the hearts and minds of his followers throughout the world. His teachings will be followed by the people they will walk on the path shown by him.After baptism a divine revelation convinced Jesus that the time had come for him to fulfil his mission of freemen from the bondage of evil and guiding them on the path that would lead to the victory of good over evil.

Question 5.
Give a brief account of the spread of Christianity by its followers.
Answer:
The spread of Christianity in Palestine was actively done by Peter the follower of Jesus. Another follower Paul travelled extensively throughout the Roman Empire and spread Christianity which later on in future turned into a world religion ‘

Question 6.
What role did Emperor Constantine play in the establishment of Christianity in Europe?
Answer:
Constantine the Roman Emperor, defeated all his rivals who came in way of spreading Christianity and declared himself as the undisputed emperor. He made Christianity a legal religion and in this way persecution of Christians came to an end. Later on Christianity become the official religion of the Roman Empire.

Question 7.
Write in brief about the birth and life of the founder of Christianity?

Ans: -

Jesus Christ, the founder of Christianity, was born around 4 BCE in Bethlehem to Mary, who conceived him through the Holy Spirit, marking his birth as miraculous. Raised in Nazareth, Galilee, Jesus lived a humble life as a carpenter's son. At around 30, he began his ministry, preaching about love, forgiveness, and the Kingdom of God.

Jesus performed miracles such as healing the sick and feeding multitudes, attracting many followers. His teachings challenged religious authorities, leading to opposition. During Passover in Jerusalem, Jesus was arrested, tried, and crucified under Roman governor Pontius Pilate around 30-33 CE.

Christians believe that Jesus rose from the dead three days after his crucifixion, an event known as the Resurrection. This event is central to the Christian faith and led to the spread of his teachings by his disciples, establishing Christianity.

Question 8.

What are the reasons that led to the spread of Christinity to many parts of the world?

Ans:-

The spread of Christianity to many parts of the world can be attributed to several key factors:

·       Roman Empire's Infrastructure: The extensive road networks and relative safety within the Roman Empire facilitated travel and communication.

·       Apostolic Missions: Early missionaries, including apostles like Paul, actively spread Christian teachings across different regions.

·       Conversion of Constantine: Emperor Constantine's conversion to Christianity and the subsequent Edict of Milan in 313 AD, which legalized the religion, greatly enhanced its acceptance.

·       Cultural Adaptation: Christianity's ability to adapt to and incorporate aspects of local cultures made it more accessible and appealing.

·       Monastic Movements: Monastic communities preserved and promoted Christian teachings through their missionary activities.

·       Colonial Expansion: European colonization in the Americas, Africa, and Asia included missionary efforts to convert indigenous populations.

·       Translation of Scriptures: Translating the Bible into various languages helped spread Christianity by making its teachings more accessible.

·       Social Services: The Church's involvement in providing education, healthcare, and charity work drew people to the faith.

·       Martyrdom: The steadfastness and sacrifice of Christian martyrs inspired others to join the faith.

·       State Endorsements: Various rulers and states throughout history adopted Christianity and promoted it within their realms, contributing to its spread.

Question 9.

Explain the contribution of the Roman Emperor in spreading Christianity.

Ans:-

Roman Emperors played a crucial role in spreading Christianity. Constantine the Great's Edict of Milan in 313 AD legalized Christianity, ending persecutions and allowing Christians to worship freely. He also convened the Council of Nicaea in 325 AD, which helped unify Christian doctrine. Later, Emperor Theodosius I declared Christianity the state religion of the Roman Empire in 380 AD, further embedding it in Roman culture and law. These actions provided a stable and supportive environment for Christianity to grow, leading to its widespread acceptance and establishment across the empire. The emperors’ patronage, coupled with their political influence, significantly facilitated the spread of Christianity throughout Europe and beyond.

Question 10.

Explain the role of monasteries in Medieval Europe.

Ans:-

Monasteries played a vital role in Medieval Europe, serving as centers of religious life, education, and cultural preservation. Monks and nuns devoted themselves to prayer, study, and manual labor, living according to strict communal rules. Monasteries preserved classical texts and produced illuminated manuscripts, becoming hubs of learning and literacy. They provided social services, including caring for the sick, poor, and travelers. Monastic communities engaged in agricultural production, innovating farming techniques. They also acted as local economic centers, stimulating regional economies. Monasteries fostered spiritual development and were instrumental in spreading Christianity and its values throughout Europe.

Question 11.

Write a short note on the impact of Barbarian invasions on the Eastern Roman Empire.

Ans:-

The Barbarian invasions had significant impacts on the Eastern Roman Empire, also known as the Byzantine Empire. While the Western Roman Empire fell in 476 AD, the Eastern Empire managed to survive these invasions through a combination of military strategy, fortified cities, and diplomatic alliances. The invasions led to frequent conflicts and a need for constant military vigilance, straining the empire’s resources. Despite these challenges, the Eastern Empire maintained its economic and cultural centers, such as Constantinople, which remained a beacon of trade and learning. The invasions also prompted military and administrative reforms to better defend against future threats. The influx of different peoples and cultures influenced Byzantine society, contributing to its diverse and resilient nature. Overall, while the invasions posed significant challenges, the Eastern Roman Empire adapted and persisted, maintaining its dominance in the region for centuries.

Question 12.

What were the reasons for the decline of the ancient Roman empire?

Ans:-

The decline of the ancient Roman Empire was caused by a combination of internal and external factors. Internally, political corruption and instability weakened the government, while economic troubles, including heavy taxation and reliance on slave labor, hampered growth and innovation. Social decay, marked by a decline in civic virtue and public service, eroded societal cohesion. Externally, the Empire faced relentless pressure from barbarian invasions and military defeats. Additionally, overexpansion stretched resources thin, making it difficult to manage distant territories. The division of the Empire into Eastern and Western regions further diluted its power. Lastly, the rise of Christianity shifted focus away from traditional Roman values and institutions, contributing to the Empire's fragmentation and eventual collapse.

Question 13.

Give an account of the early life on Jesus in Nazareth. What happened after his baptism?
Answer:
Jesus grew up in Nazareth, in northern Palestine, where he studied the Jewish scriptures. He realized that traditions and practices which violated the Law of Moses were being followed by certain Jewish religious groups, such as the Pharisees.
After baptism, a divine revelation convinced Jesus that the time had come for him to fulfill his mission of freemen from the bondage of evil and guide them on the path that would lead to the victory of good over evil.

Question 14.
The teachings of Jesus were simple, yet revolutionary. Explain.
Answer:
The teachings of Jesus were simple, yet revolutionary.
He established a code of conduct for men and women based on:

Unconditional love for God

True love for one’s neighbor

Jesus taught that there was one God who was compassionate, loving and forgiving. As children of God, we should mould ourselves in the image of God. We should love our neighbours, including the poor, the sinners and even our enemies; we should help the needy and do good even to those who harm us; we should forgive our enemies and win them over with our love. Since God loved sinners and forgave them, we should do the same. Jesus completely rejected the ‘eye for an eye and a tooth for a tooth’ principle.

Question 15.
Discuss the reasons and events leading to the crucifixion of Jesus.
Answer:
Jesus attracted large crowds wherever, he went through his intelligence, wisdom, compassion and simplicity. This greatly enraged the Jewish religions leaders who felt threatened by his growing popularity. They convinced the Roman Governor, Pontius Pilate, that Jesus was also a threat to the political authority of the Romans. Due to this Jesus was put on trial and was later on crucified.

Question 16.
The enemies of Jesus had crucified him but Jesus would live on. Explain.
Answer:
This statement is true that enemies of Jesus had crucified him but Jesus would live in the hearts and minds of his followers throughout the world. His teachings will be followed by the people who will walk on the path shown by him. After baptism, a divine revelation convinced Jesus that the time had come for him to fulfill his mission of freemen from the bondage of evil and guide them on the path that would lead to the victory of good over evil.

Question 17.
Give a brief account of the spread of Christianity by its followers.
Answer:
The spread of Christianity in Palestine was actively done by Peter the follower of Jesus. Another follower Paul travelled extensively throughout the Roman Empire and spread Christianity which later on in future turned into a world religion ‘

Question 18.
What role did Emperor Constantine play in the establishment of Christianity in Europe?
Answer:
Constantine the Roman Emperor, defeated all his rivals who came in way of spreading Christianity and declared himself as the undisputed emperor. He made Christianity a legal religion and in this way persecution of Christians came to an end. Later on, Christianity becomes the official religion of the Roman Empire.

G Picture study:
The picture depicts the crucifixion of the founder of a religion.


Question 1.

Name (a) the founder and (b) the religion.
Answer:
(a) the founder — Jesus Christ
(b) the religion — Christianity

Question 2.
Mention the circumstances and the reasons that led to the crucifixion.
Answer:
Jesus attracted large crowds wherever, he went through his intelligence, wisdom, compassion and simplicity. This greatly enraged the Jewish religions leaders who felt threatened by his growing popularity. They convinced the Roman Governor, Pontius Pilate, that Jesus was also a threat to the political authority of the Romans. Due to which Jesus was put on trial and was later on crucified.          –

Question 3.
Mention four important principles of the religion.
Answer:
Four important principles of the religion are:

We should love our neighbour, the poor, the sinners and even our enemies.

We should forgive our enemies and win them over with our love.

Unconditional love for God.

Not to follow the principle of ‘eye for an eye and a tooth for a tooth’.

Question 4.
Name the two best-known followers of the founder. What part did they play in spreading his teachings.
Answer:
Peter and Paul are two best known disciples of Jesus. They; did a great work in spreading the teachings of Jesus in Palastine and throughout the Roman Empire. Due to them Christianity is accepted as a world religion.

Additional Questions
(Spread of Christianity)

A. Fill in the blanks:

The great Roman Empire began to disintegrate in the 5th century ce.

One important reason for the fall of the Roman empire was the repeated attacks by the Germanic tribes.

In 395 ce, the Roman empire was divided into two parts- eastern and western.

By 900 ce, Christianity had become the state religion in every European state.

The Crusades or holy wars were fought between the Christians and the Turkish Muslims, between the 11th and 13th centuries ce.

B. Match the following:


Answer:

C. Choose the correct answer

The mighty Turkish/Roman/Greek empire began to disintegrate in the 5th century
Ans. The mighty Roman empire began to disintegrate in the 5th century ce.

The capital of the Byzantine empire was Rome/ Jerusalem/Constantinople.
Ans. The capital of the Byzantine empire was Constantinople.

The orders built great monasteries, where monks/kings/ soldiers stayed and pursued their missions.
Ans. The orders built great monasteries, where monks stayed and pursued their missions.

In the 11th century ce, the Goths/Turks/Vandals invaded the lands of the Christian emperor of Constantinople.
Ans. In the 11th century ce, the Turks invaded the lands of the Christian emperor of Constantinople.

The Crusaders learned the use of gunpowder and guns from the Greeks/Franks/Turks.
Ans. The Crusaders learned the use of gunpowder and guns from the Turks.

D. State whether the following are true or false:

The invaders who attacked the Roman Empire were semi-civilized tribes.
True.

In the confusion and disorder that followed the disintegration of the Roman Empire, the only unifying factor was Christianity and the Roman Church.
True.

The spread of Christianity was one of the most important developments in the Early Medieval Period.
True.

By the end of the 5th century ce, Christian churches had been established in almost every town and city.
True.

The greatest contribution of the monasteries was in the field of education.
True.

E. Answer the following questions in one or two words/ sentences:

Question 1.
What were the ‘barbarian invasions’?
Answer:
The repeated attacks and raids by various Germanic tribes such as the Goths, the Vandals and the Franks are referred to as the ‘barbarian invasions’.

Question 2.
Name the capital of the eastern Roman empire.
Answer:
Capital of eastern Roman empire was Constantinople (modem Istanbul).

Question 3.
What effect did the barbarian invasions have on the Byzantine (eastern Roman) empire ?
Answer:
The Byzantine empire was attacked by the barbarian tribes but it proved to be more resilient than its western counterpart. It successfully withstood the onslaughts and preserved some of the great legacies of the glorious Roman empire.

Question 4.
What were the Crusades?
Answer:
Crusades were the holy wars waged by the Christians against the Turks, who had captured the lands of the Christian emperor of Constantinople and Jerusalem (the holy land of the Christians).

Question 5.
How did the Crusades pave the way for the Renaissance?
Answer:
In the course of their travels to the holy land, the crusaders came in contact with the superior civilizations and cultures of the Greeks and Muslims. They assimilated the best elements of these cultures and started the process of revival of western education and learning and paved the way for the Renaissance.

Question 6.
How did the Crusades lead to the decline of feudalism?
Answer:
The Crusaders learnt the use of gunpowder and guns from the Muslims. These two discoveries contributed to the decline of feudalism. The armoured knights had outlived their usefulness and their services were no longer required.

Question 7.
Where did the Christian monks live?
Answer:
They lived in monasteries and did not marry.

Question 8.
Name two arts that flourished in monasteries.
Answer:
Architecture, mural painting, wood carving and stained glass painting developed and flourished in the monasteries.

Question 9.
Name one internationally renowned university that evolved from a Christian monastery.
Answer:
The University that evolved from a Christian monastery of Oxford in England is know as Oxford University in the English­speaking world.

F. Answer the following questions briefly:

Question 1.
Briefly discuss the causes of the decline of the mighty Roman empire?
Answer:
The barbarian invasions penetrated deep into the Roman territory and plundered and ravaged it. Even the magnificent city of Rome was not spared. These tribes gradually settled down and assumed control of the western part of the Roman empire which lead to its decline.

Question 2.
The Crusades brought about significant changes in medieval Europe. In this context, discuss the following:
(a) Advent of the Renaissance
(b) Economic prosperity.
Answer:
(a) Advent of the Renaissance: In the course of their travels to the holy land, the Crusaders came in contact with the superior civilizations and cultures of the Greeks and the Turks. They assimilated the best elements of these cultures and started the process of the revival of Western education and learning, paving the way for the Renaissance.
(b) Economic prosperity: The Crusaders got a taste of the luxurious lifestyle of the East. To meet the demand for luxury items, European traders began to establish trade links with the East. As trade increased, the economy of Europe flourished.

Question 3.
Write short notes on the following:
(a) Monks and nuns
(b) Life in a monasteries
Answer:
(a) Monks: They were priests who devoted their lives to the services of God and humanity. They lived in monasteries and did not marry.
Nuns: They were the women who devoted their lives to the service of God and humanity. They lived in nunneries and did not marry.

(b) Monasteries: These were the places where the monks lived. They were located iru isolated places, far away from human habitation. Life in these monasteries was simple and orderly.

Question 4.
Describe a monastery. What did the monks and nuns do for the welfare of the people?
Answer:
A monastery was usually a large, strong and simple building, surrounded by gardens, fruit orchards, fields and ponds. Insidethe abbey was a small church, living quarters for the monks and nuns, a kitchen and storerooms. Attached to most monsteries were hospitals, schools and libraries. Monasteries played a very important role in medieval Europe. The nuns educated children and treated the sick and wounded. The greatest contribution of the monasteries was in the field of education. Some of these monasteries later developed into famous secular universities, such as the universities of Oxford and Cambridge. Besides the religious texts, secular subjects such as history, philosophy, medicine, law and astrology were also taught in these universities. The printing press and paper had not yet been invented, so the monks wrote books by hand on parchment. Most of the books were copies of the Bible and prayer books, and copies of Latin and Greek books on secular subjects. These books were a very useful source of knowledge of the ancient and medieval civilization in Europe.

Question 5.
What was the contribution of the monasteries in the field of education?
Answer:
The greatest contribution of the monasteries was in the field of education. Some of these monasteries later developed into famous secular universities, such as the universities of Oxford and Cambridge. Beside the religious texts, secular subjects such as history, philosophy, medicine, law and astrology were also taught in these universities.

G.Picture study:

This is a picture of a renowned English university built by the Christian Church.


Question 1.

Identify the university.
Answer:
Oxford University.

Question 2.
What part did the Church play in the field of education?
Answer:
The Christian Church played an important role in the field of education. These Churches become great centres of  scholarship, art, literature and religious studies. Educational institutions like the internationally renowned Cambridge and Oxford Universities were built by the Church.

Question 3.
Mention any two reasons for the rapid spread of Christianity in Europe between 400 ce and 900
Answer:
The conversion of a king or feudal lord was usually followed by mass conversion of his subjects. As Christianity spread, the power and wealth of the Church multiplied.Christian monks, fired by religious fervour, organized themselves into religious orders

Question 4.
In what way did the increase in wealth and power influence the policies of the Church?
Answer:
As the wealth and power of the Church increased, it became increasingly conservative and authoritarian, demanding from every Christian unqualified obedience, loyalty and total submission to its dictates.

Question 5.
What does the term ‘Crusades’ mean? How did the Crusades contribute to the revival of learning and pave the way for the Renaissance in Europe?
Answer:
Crusades were the holy wars of the Christians against the Turkish Muslims. In the course of their travels to the holy land, the Crusaders came in contact with the superior civilizations and cultures of the Greeks (Byzantium) and Muslims. They assimilated the best elements of these cultures and started the process of the revival of Western education and learning and paved the way for the

=============== 

No comments:

Post a Comment