Main Menu of NCERT Solution

N O T I C E:

Hey, guys, I will deliver if anyone needs notes, a worksheet, a solution for the chapter, MCQ, and whatever they like. immediately. Thanks. cONTACT ME @ +91-8800304018(W)

Monday, November 18, 2024

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter-7 “Control and Coordination”





NCERT Solutions for Class 10 Science
Chapter 7 “Control and Coordination”

 Answer The Following Question.

 1. What is the difference between a reflex action and walking?

Answer : 

Difference between reflex action and walking:

Reflex action

Walking

(a) Take place without thought

(b)Controlled by spinal cord.

(C) It is involuntary action

(a)  Takes place afterthought.

(b)  Controlled by the cerebellum.

(c)  It is a voluntary action.

 


 2. What happens at the synapse between two neurons?

Answer : 

A tiny gap between the last portion of the axon of one neuron and the dendron of the other neuron is known as a synapse. It acts as a one-way valve to transmit impulses in one direction only. This uni-direction transfer of impulses occurs as the chemicals are produced on only one side of the neuron i.e., the axon's side. From the axon, the impulses travel across the synapse to the dendron of the other neuron.

 


3. Which part of the brain maintains posture and equilibrium of the body?

Answer :

The Cerebellum, a part of the hindbrain is responsible for maintaining posture and equilibrium of the body.

 

4. How do we detect the smell of an agarbatti (incense stick)?

Answer : 

The thinking part of our brain is the forebrain. It has separate areas specialized for hearing, smelling, sight, taste, touch, etc. The forebrain also has regions that collect information or impulses from the various receptors. When the smell of an incense stick reaches us, our forebrain detects it. Then, the forebrain interprets it by putting it together with the information received from other receptors and also with the information already stored in the brain.

 

5. What is the role of the brain in reflex action?

Answer : 

Reflex actions are sudden responses, which do not involve any thinking. For example, when we touch a hot object, we withdraw our hand immediately without thinking as thinking may take time which would be enough to get us burnt. The sensory nerves that detect heat are connected to the nerves that move the muscles of the hand. Such a connection of detecting the signal from the nerves (input) and responding to it quickly (output) is called a reflex arc.
The reflex arcs —connections present between the input and output nerves — meet in a bundle in the spinal cord.

Reflex arcs are formed in the spinal cord and the information (input) reaches the brain. The brain is only aware of the signal and the response that has taken place. However,
the brain has no role to play in the creation of the response.

 

6. What are plant hormones?

Answer : 

Plant hormones or phytohormones are naturally occurring organic substances. These are synthesized in one part of the plant body (in minute quantities) and are translocated to other parts when required. The five major types of phytohormones are auxins, gibberellins, cytokinins, abscisic acid, and ethylene.

 


7. How is the movement of leaves of the sensitive plant different from the movement of a shoot towards light?

Solution: Difference between the movement of leaves of sensitive plants and the movement of a shoot towards the light :

8. Give an example of a plant hormone that promotes growth.

Answer: 

Auxin promotes the growth of cells.

9. How do auxins promote the growth of a tendril around a support?

Answer: 

When tendrils come in contact with any support, the part of the tendril in contact does not grow as rapidly as the part away from the object due to auxin secreted moving away from the object in contact. This rapid growth on one side causes tendril to circle around the object.

10. Design an experiment to demonstrate hydrotropism.

Answer : 

Take a tin box with a hole at the bottom. Fill it with moist sawdust. Sow some gram seeds in it. Keep the tin box in a tilted position. When seeds start germinating, water the sawdust only in the lower side of the tin box. You will observe that the radicle moves towards the wet sawdust. This shows that the root is positively hydrotropic.



11. How does chemical coordination take place in animals?

Answer: 

The chemical coordination is maintained by hormones. These are secreted by endocrine glands. These hormones are poured into blood through which they reach the target tissue or organ to act.

12. Why is the use of iodized salt advisable?

Answer :

Iodine is necessary for the thyroid gland to make thyroxin hormone. In case, iodine is absent in our diet, there is a possibility of Goitre. Iodized common salt contains the proper content of iodine. To avoid a deficiency of iodine, iodized salt is recommended.

13. How does our body respond when adrenaline is secreted into the blood?

Answer: 

When adrenaline reaches the various target organs through blood. All these organs respond together to enable our body to deal with situations like running away from a scary situation. When adrenaline reaches the heart, it beats faster to supply more oxygen to our muscles. The small arteries around the digestive system and skin contract to divert the blood towards the muscles. All these responses enable our body to deal with situations.

14. Why are some patients with diabetes treated by giving injections of insulin?

Answer : 

Diabetes is caused due to non or less secretion of the hormone insulin by the pancreas. In such a person, the blood sugar level is high. Insulin converts extra sugar present in the blood into glycogen. Patients suffering from diabetes are given insulin injections to control their blood sugar levels.

15. Which of the following is a plant hormone?

(a) Insulin

(b) Thyroxin

(c) Oestrogen

(d) Cytokinins

Answer : (d) Cytokinin.

16. The gap between two neurons is called a

(a) Dendrite

(b) synapse

(c) axon

(d) impulse

Answer : (b) Synapse.

17. The brain is responsible for

(a) thinking

(b) regulating the heartbeat.

(c) balancing the body

(d) all of the above.

Answer : (d) All the above.

18. What is the function of receptors in our body? Think of a situation where receptors do not work properly. What problems are likely to arise?

Answer:

Receptors detect all the information from our environment. These receptors are located in our sense organs. In case any of the receptors do not work properly we will not be able to perceive that particular information.

19. Draw the structure of a neuron and explain its function.

Answer : 

Neuron acquires particular information through dendrites located on its cell body. This information is then passed on to the axon. Finally, the axon ending passes the information into the next neuron at the synapse. As soon as the impulse reaches the dendrite, an electrical impulse is generated due to certain chemical changes in the neuron. When the impulse reaches the axon some chemicals are released which pass on the impulse to the next neuron. These chemicals are known as neurotransmitters.

 



20. How phototropism does occur in plants?

Answer : 

The movement of a shoot toward light is called phototropism. This movement is caused by more growth of cells towards the shaded side of the shoot as compared to the side of the shoot towards the light. More growth of cells is due to the secretion of auxin towards the shaded side.

21. Which signals will get disrupted in case of a spinal cord injury?

Answer :

(i) Reflex action

(ii) Impulses from various body parts will not conducted to the brain.

(iii) Message from brain will not be conducted to various organs.

22. How does chemical coordination occur in plants?

Answer : 

In animals, control and coordination occur with the help of the nervous system. However, plants do not have a nervous system. Plants respond to stimuli by showing movements. The growth, development, and responses to the environment in plants are controlled and coordinated by a special class of chemical substances known as hormones. These hormones are produced in one part of the plant body and are translocated to other needy parts. For example, a hormone produced in roots is translocated to other parts when required. The five major types of phytohormone are auxins, gibberellins, cytokinins, abscisic acid, and ethylene. These phytohormones are either growth promoters (such as auxins, gibberellins, cytokinins, and ethylene) or growth inhibitors such as abscisic acid.



23. What is the need for a system of control and coordination in an organism?

Answer : 

The maintenance of the body functions in response to changes in the body by working together with various integrated body systems is known as coordination. All the movements that occur in response to stimuli are carefully coordinated and controlled. In animals, the control and coordination movements are provided by the nervous and muscular systems. The nervous system sends messages to and away from the brain. The spinal cord plays an important role in the relay of messages. In the absence of this system of control and coordination, our body will not be able to function properly. For example, when we accidentally touch a hot utensil, we immediately withdraw our hand. In the absence of nerve transmission, we will not withdraw our hand and may get burnt.

24. How are involuntary actions and reflex actions different from each other?

Answer : 

The difference between involuntary and reflex actions is as follows:

Involuntary actions

Reflex actions

It is a set of muscle movements over which we do not have control, Such actions are controlled by the brain. For example- contraction of the muscle of our digestive tract, beating Of the heart, etc.

It is a rapid, spontaneous, and involuntary
activity that is produced in response to a stimulus. It is controlled by the spinal cord. Example- removal of hand with a jerk when someone touches a hot Object.

 

25. Compare and contrast the nervous system and hormonal control and coordination in animals.

Answer : 

Difference between nervous control and hormonal control:

 

Nervous control

Hormonal control

(i)               Consists Of nerve impulses conducted by neurons from one organ to another organ.

(ii)             Nervous impulses produce rapid lasting responses.

(iii)          Nervous impulses are not specific in their action.

(i) It consists Of an endocrine system which secretes chemical messenger's hormones secreted directly in the blood.

(ii) Hormones produce longer lasting

(iii)Action Of hormones is highly

Specific.

 

26. What is the difference between how movements take place in a sensitive plant and movement in our legs?

Answer :

Difference between movement in a sensitive plant and movement in our legs:

 Movement in sensitive plant

Movement in our legs

(i) There is no specialized tissue in plants for conduction Of information.

(ii) Plant cells change shape by changing the amount of water in them. (iii) Plant cells do not have specialized proteins.

(i) There is specialized nervous tissue in animals for conduction Of information and muscle cells to help in movement.
(ii) Muscle cells contract or relax to effect movement.

(iii) Muscle cells have specialized proteins that help muscles contract or relax.

 

===================

Share, Likes & Comment

=================== 

No comments:

Post a Comment